Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Krefting Research Centre

Astma- och allergiforskning bedrivs sedan flera decennier på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Under 1960-talet bedrevs denna forskning framförallt av sjukvårdsanställda läkare vid sidan om det kliniska rutinarbetet och forskningen var alldaglig till sin karaktär. Gradvis så har denna forskning professionaliserats och den universitetsbaserade forskningen har utvecklats och vuxit mycket kraftigt. På senare tid har astma- och allergiforskningen inom Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset nått betydande internationell ryktbarhet, inte minst tack vare forskning genomförd med hjälp av ekonomiska bidrag från Herman Kreftings stiftelse för allergi- och astmaforskning.
Det finns en nära och god samverkan mellan den universitetsbaserade forskningen som bedrivs vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet och den sjukvårdsmässiga verksamheten som bedrivs vid lung/allergologiska kliniken vid Sahlgrenska universitetskliniken. Det finns också en livaktig och kreativ astma- och allergiforskning inom pediatriken och denna verksamhet bedrivs på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Sedan finns det även mindre ”forsknings- och utvecklingsöar” inom astma- och allergiforskningen på andra sjukhus inom Västra Götalandsregionen och inom Sahlgrenska akademin.
Genom en donation från Herman Kreftings stiftelse för allergi- och astmaforskning kan ännu ett nytt steg tas inom den kliniska forskningen.
Grundaren av VBG GROUP-koncernen, Herman Krefting, led av astma sedan tonåren. Han kunde dock genom framgångsrik behandling på Sahlgrenska sjukhuset leva ett normalt liv med stor kreativitet och handlingskraft även sedan han passerat 80 år. Han insåg tidigt värdet av forskning och utveckling inom flera områden bl a teknik och medicin.
En del av sina aktier i bolaget placerade Krefting i Herman Kreftings stiftelse för allergi- och astmaforskning. Stiftelsens ändamål är att främja vetenskaplig forskning om astma med huvudinriktning på klinisk behandling av astma. Inledningsvis gavs stipendier på relativt blygsamma belopp till enskilda forskare. Allteftersom bolaget har växt har även bidragen från stiftelsen ökat mycket kraftigt och sedan snart 10 år finansierar stiftelsen två professurer inklusive forskningsmedel vid instutionen för medicin inom Sahlgrenska akademin.

Kontaktinformation

Krefting Research Centre Göteborgs universitet

Box 424, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 1F

Telefon:
+46 31 786 67 12

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2018-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?