Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jämförelser av patienter med sensorisk hyperreaktivitet

Projektledare: Eva Ternesten Hasséus, leg. sjuksköterska, med.dr. Allergimottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

Studie av symtom, hälsorelaterad livskvalitet, coping-strategier och hostkänslighet för inhalerat capsaicin hos patienter med sensorisk hyperreaktivitet.

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) kännetecknas av astma- och allergiliknande symtom, men utan bronkobstruktion eller påvisad allergi. Det förekommer företrädesvis hos kvinnor med anamnes på överkänslighet för dofter, kemikalier, ansträngning och kyla. Vanliga symtom är tungandning, tryck/tyngd över bröstet, stopp/lock för andningen, hosta, slem, heshet, nästäppa och ögonirritation. Ett inhalationstest med capsaicin och ett frågeformulär har utarbetats för att identifiera och diagnostisera patienter med SHR. En långtidsstudie har visat att patienter med SHR har kvar de doftutlösta symtomen efter fem år och ett vanligt symtom var kronisk hosta. Studien visade också att patienterna hade en kvarstående ökad känslighet för inhalerat capsaicin och att tillståndet påverkade deras livskvalitet negativt i flera avseenden. Hur det är i ett längre perspektiv är inte känt. Det finns ett stort behov att få mer kunskaper om sjukdomsorsak, behandling, prognos, patienternas hälsa, livskvalitet och vilka coping-strategier som patienter med SHR använder. Dessa kunskaper är viktiga för att kunna utveckla vårdprogram, information och undervisning, såväl till patienter med SHR som till sjukvårdspersonal och samhälle.

En övergripande målsättning med projektet är att få kunskap om och klarlägga SHR utifrån ett flertal olika variabler. Vi vill i ett långtidsperspektiv studera capsaicinkänsligheten, utlösande faktorer, symtom, livskvalitet, samt studera om doftöverkänsligheten predisponerar för att utveckla allergi/astma eller annan lungsjukdom. Vi vill också studera vad som utlöser hosta hos patienter med kronisk hosta och om SHR kan vara en förklaring till de kroniska besvären. I en annan studie vill vi använda två olika frågeformulär som mäter livskvalitet, [Nottingham Health Profile (NHP) och Short Form 36 Health Survey frågeformuläret (SF-36)] för att ta reda på vilket av dessa frågeformulär som lämpar sig bäst för att utvärdera livskvaliteten hos patienter med SHR. Vi vill också i studien utvärdera dessa patienters coping-strategier.

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2009-12-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?