Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Identifiering av biomarkörer vid olika fenotyper av astma med proteomik

Serena O'Neil och Linda Ekerljung
Krefting Research Centre, Avdelningen för invärtesmedicin, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet

Bakgrund

Under förra seklets andra del ökade förekomsten av astma över hela världen. Astma har tidigare betraktats som en enda sjukdom men idag erkänns den som en komplex sjukdom med många olika kliniska presentationer och med olika respons på behandling. Kliniska studier av fenotyper har hittills varit dåligt utvecklade och rapporterna är baserade på noga utvalda patientgrupper.

Syfte

Projektets två huvudsakliga syften är

  1. att identifiera de viktigaste kliniska fenotyperna av astma baserade på kliniska patientgrupper
  2. att jämföra proteomen från olika fenotyper av astma för att identifiera specifika biomarkörer

Metod

Studiens syften kommer att nås med hjälp av epidemiologi och proteomikstudier. De viktigaste fenotyperna kommer att identifieras med hjälp av patientdata, inkluderande patientens anamnes, exponeringar, lungfunktionsvariabler, allergisk sensibilisering, utandad NO och inflammatoriska celler, huvudsakligen eosinofiler och neutrofiler, från blod och nässköljvätska.
Proteomikstudier av de huvudsakliga fenotyperna kommer att utföras med hjälp av kvantitativ proteomik (iTRAQ ®). Biomarkörskandidater väljs ut med hjälp av uttrycksnivåer och nätverksanalys som sedan bekräftas med annan metod.

Betydelse

Att jämföra astmafenotyper med proteomik för att identifiera unika biomarkörer kommer att underlätta diagnostisering och behandling av astma.

 

Peptider

LC MS/MS chromatogram

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2009-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?