Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Betydelsen av mastceller och basofiler vid olika typer av astma

Projektledare: Madeleine Rådinger, Krefting Research Centre, Göteborgs Universitet.

Bakgrund
Det är väl känt att mastceller och basofiler är viktiga effektor celler vid allergier, allergiska chockreaktioner och astma. Mastceller och basofiler spelar en central roll i allergier eftersom de har hög affinitets receptorer för IgE (FcεRI) på cellytan som binder allergen, t.ex. pollen. När allergen binder FcεRI på cellytan aktiveras intracellulära signalvägar och en rad olika fysiologiskt aktiva substanser så som histamin, leukotriener och prostaglandiner frisätts. Detta i sin tur leder till bl.a. muskelsammandragningar i luftrören hos astmatiker.

Målsättning
Målsättningen med detta projekt är att ta reda på om olika astmafenotyper har olika reaktiva mastceller och basofila celler, samt om detta i så fall beror på olikheter i signalvägar nedströms FcεRI och/eller KIT receptorn.

Metoder
Mastceller och basofiler från astma grupper och friska kontroll grupper kommer att undersökas med avseende på reaktivitet samt nedströms signalvägar.
Olika astmafenotyper som kommer att användas är väl karakteriserade astma patienter från en pågående epidemiologisk studie i Västra Götaland (West Sweden Asthma Study).

Betydelse
Ökad förståelse av de molekylära mekanismerna i signalvägar nedströms FcεRI och/eller KIT receptorn i olika typer av ”astmatiska” mastceller och basofiler kan leda till bättre behandlingsmetoder.

Humana mastceller

Humana Mastceller

Odlade från perifert blod i SCF och IL-6 färgat med toluidinblått

Sidansvarig: Marie Megitt |Sidan uppdaterades: 2009-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?