Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Eosinofil och neutrofil inflammation hos olika astmafenotyper, med fokus på T-lymfocyter

Apostolos Bossios, Margareta Sjöstrand, Carina Malmhäll, You Lu
Krefting Research Centre, Avdelningen för invärtesmedicin, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet

Bakgrund

Astma är en vanlig lungsjukdom som leder till hög sjuklighet och invaliditet. Den kroniska luftvägsinflammation som orsakar sjukdomen ger symtom som hypersensibilitet och obstruktion i luftvägarna. Alla patienter med astma uppvisar inte samma symtom och detta kan orsaka problem vid behandling. Den underliggande kroniska luftvägsinflammationen vid astma karakteriseras av olika typer av vita blodkroppar, där eosinofila leukocyter och lymfocyter anses vara viktiga men också neutrofila leukocyter i vissa typer av astma. T-lymfocyter i olika undergrupper som Th1, Th2, Th17 och T-regulerande celler är förmodligen de celler som både vid inledning och avslutning av inflammationen utsöndrar proteiner (cytokiner) och påverkar differentieringen samt funktionen av dessa celler. Samspelet mellan dessa olika celler framstår numera som fundamentalt för inflammationens utveckling.

Målsättning

Målsättningen för denna studie är att karakterisera samspelet mellan olika typer av T-lymfocyter och de cirkulerande eosinofilerna/neutrofilerna i den inflammation som förekommer i olika astmafenotyper.

Metod

Vi planerar att studera samspelet mellan olika T-lymfocyter och inflammatoriska celler som uppträder vid olika astmafenotyper. Detta görs med hjälp av flödescytometri i väl karakteriserade astmapatienter från en stor pågående epidemiologisk studie i Västra Götaland
(West Sweden Asthma Study).

Betydelse

Bättre karakteristik av den underliggande kroniska inflammationen, med tillhörande sjukliga förändringar i luftvägarna i olika astmafenotyper, kommer att leda till utveckling av bättre behandlingsmetoder och nya mediciner.

T-hjälparceller, typ 1, som uttrycker transkriptionsfaktor T bet

T regulatoriska celler som uttrycker transkriptionsfaktor FOXP3

T regulatoriska celler som uttrycker transkriptionsfaktor FOXP3

Stimulerade Th2 T hjälparceller som uttrycker transkriptionsfaktor GATA3

Stimulerade T hjälparceller, typ 2, som uttrycker transkriptionsfaktor GATA3

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2009-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?