Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behandling av allergi genom att eliminera immunceller

Projektledare: Zou Xiang
Mucosal Immunobiology and Vaccine Research Center, Department of Microbiology and Immunology, Sahlgrenska Academy, University of Göteborg, Göteborg, Sweden

Allergi är en sjukdom där kroppens immunsystem reagerar överdrivet häftigt mot ett ofarligt ämne t.ex. björkpollen. Detta kan aktivera mastceller vilket leder till frisättning av inflammatoriska substanser som ger upphov till exempelvis hösnuva. Specifik immunoterapi (SIT) innebär att man “vaccinerar” den allergiska patienten med ökande doser allergen. Detta förebygger ofta symptom och är den hittills mest effektiva behandlingen. SIT resulterar i ökad produktion av allergen-specifikt IgG som kan binda till allergenet och bilda s.k. immunkomplex. Dessa kan sedan korsbinda receptorer för IgG som uttrycks på ytan av många olika immunceller. Vår hypotes är att de immunkomplex som bildas vid SIT leder till programerad celldöd, apoptos, av de celler som är inblandade i den allergiska reaktionen och därmed minskar allergin. För att bevisa detta kommer vi att studera den allergiska reaktionen hos både möss och människor, studera apoptos hos immunceller och undersöka om olika genetiska varianter hos människan förklarar varför SIT fungerar olika bra.

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2009-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?