Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analys av utandade partiklar

Projektledare: Anna-Carin Olin, docent
Enheten för arbets- och miljömedicin, Göteborgs Universitet

Bakgrund
I ett tvärvetenskapligt samarbetsprojekt har vi utvecklat och patenterat en helt ny metod för att undersöka luftvägsslemhinnan som bygger på insamling och analys av partiklar i utandningsluften. Partiklar bildas från luftvägsslemhinnan vid utandning och består av lipider och proteiner som finns i det ytskikt som bekläder luftvägarna och vars sammansättning förändras vid inflammation. Med den nya metoden har vi med validerad analysteknik, sk microscale multiplex ELISA, kunnat identifiera ett 20-tal olika inflammatoriska mediatorer , dvs ämnen som deltar i den inflammatoriska processen.

Målsättning
Den övergripande målsättningen är att identifiera tillförlitliga markörer för luftvägsinflammation i utandade partiklar.

I det aktuella projektet vill vi i första hand undersöka om man genom analys av partiklar i utandningsluft kan påvisa en förändring av inflammationsmönstret i de distala luftvägarna under och efter björkpollensäsong hos personer med pollenastma.

Arbetsplan
30 personer med allergisk astma sensibiliserade för björkpollen (immunocap > 3) samt 30 friska icke sensibiliserade försökspersoner kommer att undersökas under björkpollensäsong och i november, utanför pollensäsongsäsong. Vid varje tillfälle undersöks de med partiklar i utandningsluft, NO i utandningsluft, nasalt NO, nasal cytologi och blodprover.

I serum, utandade partiklar och inducerat sputum kommer vi att analysera koncentrationen av Sp-A och CC16 samt ett antal kända cytokiner och chemokiner involverade i den inflammatoriska processen i luftvägarna (IL-1, IL-4, IL-5, IL-6, IL-8, IL-10, IL-12, IL-17, TNF-α, TGF-β, IFN-ɣ, eotaxin, VGF och RANTES).

Preliminära resultat
Vi har påvisat att de utandade partiklarna (>0,3µm) innehåller fosfatidylglycerol, ett ämne som är specifikt för surfaktant, som bildas i lungblåsorna och bidrar till att minska ytspänningen i luftvägarna och deltar i immunförsvaret mot inandat material. Vi har påvisat förekomsten av surfaktant protein A och Clara-cells protein (CC16) i utandade partiklar. I en mindre pilotstudie har vi sett att sammansättningen av lipider skiljer sig åt mellan friska, personer med astma och personer med cystisk fibros. Vi har också kunnat påvisa att en stor del av partiklarna bildas vid sk luftvägsöppning, dvs då sammanfallna små bronker och lungblåsor öppnar sig.

Betydelse
Om vi med enkel och välkänd analysteknik kan identifiera tillförlitliga biomarkörer för luftvägsinflammation i utandade partiklar kommer detta att få stor klinisk betydelse. Det långsiktiga målet är att markörerna kan användas för bättre och tidigare diagnos och för att följa effekten av behandling av sjukdomar i luftvägarna.
 

Sidansvarig: Marie Megitt|Sidan uppdaterades: 2010-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?