Första MOOC om extracellulära vesiklar

Nyhet: 2016-08-26

Cecilia Lässer vid Krefting Research Centre har koordinerat en MOOC (Massive Open Online Course) som handlar om extracellulära vesiklar (såsom exosomer, mikrovesiklar mm). Kursen producerades i samarbete med International Society for Extracellular Vesicles (ISEV), Göteborgs Universitet, University of California Irvine (USA) och Pohang University of Science and Technology (Sydkorea).

MOOC är en typ av kurs som läggs upp på internet, där vem som helst kan gå kursen gratis.
Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig mer om extracellulära vesiklar, d.v.s. både till studenter och doktorander utan tidigare erfarenhet av fältet, samt till läkare, cell- och molekylärbiologer och forskare som vill fördjupa sin kunskap inom området.

Tjugo ledande forskare inom fältet, från hela världen, har delat med sig av sina inspelade lektioner och kursens mål är att ge en introduktion till extracellulära vesiklar. Kursen går igenom de extracellulära vesiklarnas historia, nomenklatur, hur de formas, de molekyler som extracellulära vesiklar innehåller och transporterar, samt hur vesiklarna frisätts och tas upp. Vidare tas upp hur man samlar in material innan isolering, samt de olika isolerings- och karakteriseringsmetoder som används inom fältet.

Kursen ”Basics of Extracellular Vesicles”, som lanserades den 15 augusti 2016,  är gratis och öppen för alla.
Om du är intresserad av kursen kan du hitta den på undervisningsplattformen Coursera

AV:

Sidansvarig: Eva-Marie Romell|Sidan uppdaterades: 2017-11-08