Två populärvetenskapliga sammanfattningar om astma från Krefting Research Centre

Nyhet: 2015-01-26

Kunskapsläget kring rökning, astma och allergisk sensibilisering har sammanfattats i två populärvetenskapliga artiklar i det norska astma- och allergiförbundets tidskrift Allergi i Praksis. I flera studier av astma fram till år 2000 hittades ingen ökad risk hos rökare, vilket kan tyckas märkligt då man redan efter några få års rökning har en ökad risk för luftvägssymtom, och senare för att utveckla kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Senare studier, där utvecklingen av astma studerats longitudinellt, har dock visat en klart ökad risk bland rökare. Det är troligt att tidigare tvärsnittsstudier missade detta samband eftersom individer som var utvecklat astma slutat röka innan studierna genomfördes. Det finns vidare ett flertal studier som visar att exponering för passiv rökning under fostertiden, senare i barndomen och även som vuxen ökar risken för astma. Astmatiker som själva röker har mer symtom, sämre effekt av astmamediciner och en ökad risk att utveckla KOL. Allt detta beskrivs i artikeln ”Astma och rökning” av Anders Bjerg vid Krefting Research Centre.

Allergisk sensibilisering, dvs att ha utvecklat IgE-antikroppar mot vanliga allergen som pollen, pälsdjur och kvalster, ökar kraftigt risken för astma och rinit. Flera studier har visat att förekomsten av astma, rinit och allergisk sensibilisering har ökat sedan mitten av 1900-talet. Några studier i Skandinavien har dock visat att ökningen av astma stannat av, medan rinit fortsätter att öka. Dessa trender och hur fynden hör ihop diskuteras i artikeln ”Aktuella trender i allergisk sensibilisering i Skandinavien” av Anders Bjerg vid Krefting Research Centre, som också varit med och genomfört flera av de ingående studierna.

AV: A Bjerg

Sidansvarig: Eva-Marie Romell|Sidan uppdaterades: 2010-06-29