Minskad betydelse av miljöfaktorer för astma hos barn

Nyhet: 2015-01-26

Astma är en multifaktoriell sjukdom, där risken beror både på miljö- och livsstilsfaktorer som rökning eller fuktskador i hemmet, och på icke-påverkbara faktorer, exempelvis ärftlighet och allergisk sensibilisering. Hur dessa varierar över tid har tidigare inte studerats bland barn. I en studie från Norrbotten där forskare från Krefting Research Centre medverkade, undersöktes två representativa urval av skolbarn i Norrbotten, 1996 och 2006. Urvalen var jämförbara avseende ålder, kön och bostadsort. Förekomsten av astma var oförändrad 1996-2006, men betydelsen av icke-påverkbara faktorer för astma ökade. Detta syntes för allergisk sensibilisering, ärftliga faktorer, och kön, där pojkar hade en ökad risk. Samtidigt minskade betydelsen av miljöfaktorer såsom luftvägsinfektioner, fuktskador hemma och rökning hos föräldrarna. Förbättrad uppväxtmiljö kan därför ha motverkat den förmodade ökning av astma som skulle ha skett om miljöfaktorerna varit oförändrade.

Länk till hela artikeln: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25323476

AV: A Bjerg